SŮL I

23.10.2024

    Soli #NaCl je doporučováno Světovou zdravotnickou organizací #WHO konzumovat 5 g/d. Příjem je ale cca 16 g/d. Více než 3x tolik! 

   Proč máme solit méně? NaCl zvyšuje krevní tlak #hypertenze - způsobí zadržování vody v organismu a zúžení cév #vazokonstrikce menším průměrem tedy musí projít větší množství vody. 

   Pro představu (a takovýhle pokus si můžete udělat i s dětmi :) - Představte si nastrouhanou okurku, z které odlijeme přebytečnou vodu. Pak ji posolíme a ona po nějaké chvíli zase pustí vodu. - je snaha vyrovnat koncentrace tím, že se sůl zředí vodou z okurky.

   Podobně je to i v těle.. Důsledkem vysokého krevního tlaku céva může prasknout, pokud je na nějakém místě slabší. Dojde k mozkové příhodě -mrtvici #cmp nebo srdečnímu infarktu #infarktmyokardu #prevencevyzivou #sul #NaCl

Denně doporučovaná dávka soli 5g vs. reálných 16 g soli denně.

Týdně doporučovaná dávka soli 35g vs. reálných 112 g soli týdně.

SŮL II

   Do sladkých potravin se přidává také sůl

   To se ta sůl za celý den nasčítá, když je jí malinko v chlebu, ve vánočce, v sušence… i když je tam zanedbatelné množství. Anebo se také přidává do těst, z důvodů technologických, aby se s nimi lépe pracovalo. - čtěte obaly !! :) … Třeba šunky bychom měli kupovat s obsahem ideálně do 1,5 g soli na 100g

   Paradoxem je šunka pro děti, která obsahuje 1,9g soli/100g a přitom bychom řekli, že když je pro děti, bude mít fajn složení. 

    Mezi hodně slané potraviny například patří konzervované potraviny, polévky z pytlíku, samozřejmě chipsy, oříšky atd., omáčky a dochucovadla, sýry jako je třeba Balkánský sýr, Jadel, tvarůžky, parmezán, niva a všechny uzeniny….#sůl #prevencevyzivou

SŮL III

   Je spoustu druhů solí! "Klasicky" známe  -kamennou sůl -halit - rafinovaná sůl - (rafinace znamená "očišťování" od nežádoucích látek). -mořskou sůl - přirozeně obsahuje jod- ale v malém množství, takže se o něj také obohacuje, jod je důležitý pro výrobu hormonů štítnou žlázou. -Himalájská sůl - má zbarvení do růžova díky obsahu železa…  -Černá sůl- Kala Manak -pochází z Indie a má "příchuť" síry -Maldónská sůl-má rozplývající se vločkové krystalky ve tvaru pyramidy, pro fajnšmekry! -Solný květ - Fleur de Sel -vločky soli sbírané ručně (po vysušení mořské vody Indického oceánu na pobřeží) v Pákistánu. Taky pro "kulináře" a fajnšmekry. A spoustu a spoustu dalších solí! Je podstatné, že není nějaká extrémně lepší, třeba kvůli minerálním látkám a měli bychom ji používat, stále je to sůl a té bychom dle doporučení měli zkonzumovat 5g. 

   ČR nemá ložiska soli, jsme odkázáni na dovoz. Dříve se sůl k nám dovážela po tzv. solných stezkách. Teď se dováží hlavně z Polska, Německa, méně z Itálie, Chorvatska, Slovenska. #prevencevyzivou #sul #zdravyzivotnistyl

SŮL IV

A jak snížit přísun soli?  

[ ] Kupovat méně zpracovaných potravin  

[ ] Dochucovat více bylinkami 

[ ] Nemít slánku na stole  

[ ] Číst etikety! 

( btw. 2 rohlíky =1-2 g soli!, pokud by měl rohlík 50g (má 42g) a pokud bychom brali v úvahu 2 g NaCl, tak to je přes polovinu denního příjmu) - 

[ ] japonská firma Kirin holdings company vyvinula elektrickou lžíci, která má omezit solení

   Dojde ke zvýšení vnímání chuti elektrickou stimulací. Lžíce vysílá jemné elektrické signály, které ovlivňují sodíkové ionty v potravinách. Zvýrazní slanou chuť cca 1,5x bez přidání NaCl. Cena lžičky je 19 800 jenů, asi 2 900Kč. -

[ ] Existuje i sůl se sníženým množstvím sodíku(Na), obohacená o draslík(K). Část soli - NaCl je nahrazena chloridem draselným (KCl). Najdete ji pod názvem Salka.  

[ ] Na trhu se také rozšiřuje sortiment s potravinami se sníženým obsahem soli. Vyrábí se takhle třeba nějaké druhy sójových omáček, Miso past, šunek nejvyšší jakosti, vývarů, arašídů…#prevencevyzivou #sul #kirinholdingscompany #nutricedulezitavelice

SŮL V

   A proč je sůl nutná a zároveň je velké množství špatné? 

   #Na+ #sodný kationt je hlavní mimobuněčný kationt. Podílí se na rovnováze vnitřního prostředí -zasahuje do poměrů tělních tekutin, má tedy velký podíl na regulaci tlaku krve.

   Chloridový aniont #Cl- hlavní mimobuněčný aniont, se také podílí na udržování vnitřního prostředí a na tvorbě kyseliny chlorovodíkové v žaludku. #HCl 

   NaCl se dává i do fyziologického roztoku, nebo do iontového nápoje

    Sůl způsobuje vysoký krevní tlak, který se podílí na vzniku srdečně-cévních chorob, na která se téměř v 50% úmírá! #strašný Solte méně :) vysoký krevní tlak je z velké části preventabilní #sul #tichyzabijak #prevencevyzivou #vyziva


Čemu věřit?

   Co je správný a co není pravda? Co je vlastně to zdravý? Co nejíst, co jíst? Čím se řídit? 

   … MYSLET KRITICKY! I když se výživě úplně nerozumí, tak kritické myšlení nás od spousty nepravd na internetu ochrání. Je důležité myslet na to, že obsah na internetu je bez cenzury a každý si tam může dát, co chce. Když mám pochyby, je dobré se podívat, zda mi podobné výsledky vyjedou i na jiných portálech, kdo je autorem článku, vyhledat si ho, kouknout se, jaké má vzdělání, zda už něco relevantního (nebo nerelevantního) publikoval… #vyziva #prevencevyzivou #internet #spravnezdroje

Jak moc se podílí výživa na našem zdraví?

   Význam výživy? Mrkněte:) Myslím, že to nepotřebuje komentář.:) 

   Šetřit na jiných místech, ne úplně na jídle. Je to investice do našeho těla. A vrátí se nám. #prevencevyzivou #strava #zdravi :)

Sacharidy

   Sacharidy (přílohy, pečivo, těsta, sušenky, tyčinky, ovoce, zelenina - různé zdroje, různý druh sacharidu) = nejrychlejší zdroj energie, z celkového denního příjmu, by měly tvořit 55-60% ) (není dobré vynechávat přílohy)- při potřebě doplnění energie co nejrychleji, při sportu, jsou jednoduché cukry (sušenky, gely, tyčinky, kaše,…)v pořádku - jinak preferujme komplexní sacharidy! (Brambory, rýže, luštěniny, těstoviny, kvalitní pečivo, ovesné vločky,…

-jednoduché cukry -> klasický cukr neboli #sacharoza = nejjednodušší forma sacharidů-rychle se vstřebá -má vysoký glykemicky index #glykemickyindex = rychle nám stoupne cukr v krvi #glykemie a pak zase rychle klesne - Jediným zdrojem energie mj. pro mozek je glukóza! (z vlastní zkušenosti:) #prevencevyzivou #cukry #sacharidy

Pro ČR je výroba cukru tradicí. Bílý #cukr se u nás vyrábí z cukrové řepy v 7 cukrovarech a krásnou až nezdravě bílou barvu má díky často pomlouvané rafinaci. #prevencevyzivou #sugar #sacharoza

Nic neříkajících 10% jednoduchého přidaného cukru?

Přetavila jsem maximální denní dávku 50g přidaného cukru na konkrétní potraviny. #prevencevyzivou #cukr "zdraví 😋

Bílý cukr x hnědý cukr x třtinový cukr? 

   Základem je sacharoza u všech 3 druhů.Ten údajný jed a "tvůrce" rakoviny, depresí, hyperaktivity, bolestí hlavy, hemoroidů … 

 -bílý cukr - prošel rafinací, ale rafinace NENÍ nic špatného - zbavíme se všech nečistot z pole, samozřejmě i vitamínů, proto ji všichni zatracují, ale má smysl z cukru přijímat vitamíny? sacharozy obsahuje 99-100% 

 -hnědý cukr - nerafinovaný cukr nebo částečně rafinovaný s řepnou melasou, popřípadě s třtinovou melasou, (1 lžička (5g) obsahuje 9,2 mg vápníku- DDD je 800-1000 mg, což by bylo přes 100 lžiček!-takže kontraproduktivní z cukru získávat minerální látky nebo vitaminy, obsahuje 96-98% sacharozy, může se jednat i o rafinovaný bílý cukr obarvený karamelem.. -třtinový cukr - obsahuje 80% sacharozy a zbytek je melasa- o melase víc příště #cukr #prevencevyzivou #nutricedulezitavelice #bilycukr #hnedycukr #trtinovycukr #bilyjed

Potraviny dovážené ze třetích zemí světa? 

"Zázračná" melasa? #prevencevyzivou #vyzivasprehledem #dovozzetretichzemi #melasa #vyziva