Sůl 2
Do sladkých potravin se přidává také sůl. Zvýrazní senzorický vjem a my toho sníme více - máme pak chuť na slané jídlo a opačně- "trik" fastfoodů…. (A navíc ve fastfoodech potraviny úplně geniálně zkombinují -sladký kečup, slané maso a tučná majonéza. A pro nás začarovaný kruh…ale to je jiná pohádka)
To se ta sůl za celý den nasčítá,když je jí malinko v chlebu, ve vánočce, v sušence… i když je tam zanedbatelné množství.
Anebo se také přidává do těst, z důvodů technologických, aby se s nimi lépe pracovalo. - čtěte obaly !! :) …
Třeba šunky bychom měli kupovat s obsahem ideálně do 1,5 g soli na 100g. Paradoxem je šunka pro děti, která obsahuje 1,9g soli/100g a přitom bychom řekli, že když je pro děti, bude mít fajn složení.
Mezi hodně slané potraviny například patří konzervované potraviny, polévky z pytlíku, samozřejmě chipsy, oříšky atd., omáčky a dochucovadla, sýry jako je třeba Balkánský sýr, Jadel, tvarůžky, parmezán, niva a všechny uzeniny
