Sůl 3
26.10.2024
Je spoustu druhů solí! "Klasicky" známe -
- kamennou sůl -halit - rafinovaná sůl - (rafinace znamená "očišťování" od nežádoucích látek).
- mořskou sůl - přirozeně obsahuje jod- ale v malém množství, takže se o něj také obohacuje, jod je důležitý pro výrobu hormonů štítnou žlázou.
- Himalájská sůl - má zbarvení do růžova díky obsahu železa…
- Černá sůl - Kala Manak -pochází z Indie a má "příchuť" síry
- Maldónská sůl-má rozplývající se vločkové krystalky ve tvaru pyramidy, pro fajnšmekry :D
- Solný květ - Fleur de Sel -vločky soli sbírané ručně (po vysušení mořské vody Indického oceánu na pobřeží) v Pákistánu. Taky pro "kulináře" a fajnšmekry
No a spoooustu dalších solí!
Je podstatné, že není nějaká extrémně lepší, třeba kvůli minerálním látkám a měli bychom ji používat, stále je to sůl a té bychom dle doporučení měli zkonzumovat 5g :)
ČR nemá ložiska soli, jsme odkázáni na dovoz. Dříve se sůl k nám dovážela po tzv. solných stezkách. Teď se dováží hlavně z Polska, Německa, méně z Itálie, Chorvatska, Slovenska.
